Évente 121 millió nem tervezett terhesség van, ezekből pedig 73 millió abortusz. Az abortusz egy alapvető, és időhöz kötött egészségügyi szükséglet, amelyhez a hozzáférést biztosítani kell. Az abortuszhoz való hozzáférés alapvető emberi jog. Mindenkinek joga van megalapozott döntéseket hozni a testével, egészségével és jövőjével kapcsolatban.

Mi az “abortusz tabletta”? Mi a gyógyszeres abortusz?

A “tablettákkal történő abortusz”, amelyet gyógyszeres abortusznak is neveznek, korszerű, hatékony és széles körben kipróbált lehetőség a korai terhesség biztonságos megszakítására. A gyógyszeres abortusz két részből áll: a mifepristone, majd 24 órával később a misoprostol tabletták bevételéből. Ez a két gyógyszer a leghatékonyabb gyógyszeres abortusz protokoll (az így végzett abortuszok 98% -a sikeres). A mifepristone segít megállítani a terhesség növekedését, és leválasztja a terhességet a méhfalról. A misoprostol összehúzódásokat idéz elő a méhben, és elősegíti a terhességgel kapcsolatos szövetek kiürülését. A gyógyszeres terhességmegszakítás az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyása szerint biztonságos és hatékony módszer a terhesség 12 hetéig.

A gyógyszeres abortusz spontán vetélésre hasonlít, és a két folyamat lezajlása között nincs különbség: a gyógyszerek ugyanazt a folyamatot indítják el a testben, mint a vetélés. A szövődmények kockázata és a kezelésük is ugyanaz.

HOGYAN HASZNÁLJUK AZ ABORTUSZ TABLETTÁKAT

Abortusztabletta Magyarországon és máshol

Magyarországon a terhesség akár a 12. hétig is megszakítható, illetve ha súlyos magzati rendellenességek gyanúja merül fel akkor a 24. hétig. Jelenleg csak a sebészeti eljárás érhető el, pedig sok nő inkább a tablettás módszert részesítené előnyben, mivel ez kevésbé invazív, csökkenti a költségeket, valamint az utazás és a kötelező orvosi látogatások szükségességét. Az is fontos szempont sokaknak, hogy ez a módszer autonómiát ad mind a folyamat, mind a saját testük felett.

Az abortusztablettát széles körben használják Európában: Skandináviában az összes abortusz közel 90% -a gyógyszeres abortusz és az Egyesült Királyságban és Franciaországban jelenleg az abortuszokat telemedicinás otthoni szolgáltatásként, az egészségügyi személyzet közvetlen felügyelete nélkül végzi.

Abortusztabletta rendelés

Weboldalunk online konzultáció lehetőségét kínálja fel. A konzultáció körülbelül 30 kérdésből áll, amelyek segítenek orvosainknak megállapítani, hogy az ön esetében biztonságos-e a gyógyszeres abortusz. A konzultáció felülvizsgálata után, illetve ha nincsenek ellenjavallatok, orvosaink felírják önnek az abortusztablettát, amit majd a posta kézbesít.

Biztonságosak az abortusztabletták? Milyen kockázatokkal járnak?

Az gyógyszeres abortusz széles körben alkalmazott, biztonságos és hatékony módszer. A korai abortusz során bekövetkező súlyos szövődmények kockázata nagyon alacsony, és a gyógyszeres abortuszok kevesebb, mint 0,5% –ában lép fel komplikáció. A gyógyszeres abortusz ugyanolyan alacsony kockázatú, mint az olyan vény nélkül kapható gyógyszerek, mint például az Ibuprofen és az Aspirin. Az abortusztabletták 2005 óta szerepelnek az Egészségügyi Világszervezet nélkülözhetetlen gyógyszerek listáján, és sok nő inkább ezt a módszert részesíti előnyben a műtéti beavatkozás helyett, mivel nem invazív, és az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint otthon is elvégezhető, az egészségügyi személyzet közvetlen jelenléte nékül.

A gyógyszeres abortusz komplikációi

Melyek a gyakori mellékhatások? Mire számítsak az abortusztabletta bevétele után?

Az abortusztabletták gyakori mellékhatásai a görcsök és a hasi fájdalom, a vérzés, valamint a vérrögök és szövetek távozása. Hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, hasmenés, hőhullámok vagy láz szintén gyakori mellékhatások. Ha a Misoprostol bevétele után 24 órán belül láza van, amely 100,4 F / 38 C alatt van, ne aggódjon; ez gyakori. Ha a láz folytatódik vagy súlyosbodik akkor szövődményei lehetnek, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Az abortusztabletták bevétele után allergiás reakciók is előfordulhatnak. Kiütés, bőrviszketés vagy csalánkiütés gyakori allergiás tünetek. Ezek a tünetek gyakran enyhék, és idővel elmúlnak, vagy antihisztaminok alkalmazásával kezelhetőek. Ha súlyosabb tüneteket tapasztal, például duzzanatot, szédülést vagy ájulást, légszomjat vagy mellkasi nyomást akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Ha a fenti tünetek bármelyike ​​nagyon erős, vagy a Misoprostol bevétele után néhány napon át folytatódik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Gyógyszerek mellékhatásai

A terhesség hányadik hetéig használhatom az abortusztablettákat?

Az Egészségügyi Világszervezet az abortusztablettát biztonságos megoldásként javasolja a 12. terhességi hétig (az első trimeszter).

Sokan a testükben bekövetkező változások révén is felismerik a terhességet. A korai tünetek közé tartozik az elmaradt menstruáció (ha az illető szexuálisan aktív), a mellfájdalom és duzzanat, émelygés és fáradtság. Azonban az biztos, hogy a terhességi teszt vagy az ultrahang az egyetlen biztos mód a terhesség megállapítására. Az ultrahang azt is megmutatja, hogy pontosan mennyire előrehaladott a terhesség, de a kutatások azt mutatják, hogy a nők ezt ultrahang nélkül is pontosan ki tudják számolni. A terhesség hozzávetőleges hosszának kiszámításához az utolsó menstruáció első napjától számoljon a mai napig; ennek viszonylagos pontossággal kell megjelölnie, hogy mennyire előrehaladott a tehersség

Terhességi kalkulátor